duminică, 31 iulie 2011

Metode de ironizare a echipei rivale (partea 1)



Așa cum am promis, blogul nostru va posta din timp în timp articole noi, originale. Acesta fiind primul articol de acest gen, ne-am gândit să conțină câteva curiozități despre modurile de ironizare a echipei rivale folosite de ultrași. Colecția pe care am alcătuit-o aici este cât se poate de interesantă. Articolul este împărțit pe categorii și fiecare categorie beneficiază de exemple concrete prin fotografii sau video.

1)Capturi
Pentru început, vă reamintim că cea mai eficientă și populară metodă de a umili o echipă rivală este să capturezi steagul de gard al unei brigăzi care o susține. Noi capturi apar de la an la an în fiecare țară, aceste capturi fiind obținute, de cele mai multe ori, prin fair fight-uri, simple bătăi sau smulgerea rapidă de pe gard. Odată capturate, steagurile sunt ținute arătate rivalilor ținute invers. Un exemplu concret de captură îl putem da chiar din România: un banner de la PAOK capturat de fosta brigadă rapidistă, Ultras Unione.


Putem exemplifica deasemenea și cu o captură din străinătate: steagul de gard al grupării Ultra Boys(un nume destul de comun pentru o brigadă ultras) de la Hammarby capturat de Ultras Nord(AIK Solna) și ars la meciul dintre cele două formații.


2)Mesaje pe pânză
Acum că am vorbit despre capturi, putem să trecem și la metode mai interesante cum ar fi mesajele ironizatoare. Ultrașii folosesc foarte des această formă de manifestare așa că, de multe ori mesajele scrise cu vopsea pe pânză pot fi chiar și la adresa fanilor adverși nu doar către echipă, conducere sau societate. Pentru că vrem să explicăm cât mai clar ce înseamnă un mesaj ironizator nu vă vom chinui cu mesaje din străinătate, scrise în altă limbă. Exemplul pe care am ales să îl dăm este unul din mesajele celor de la Olimpia Satu-Mare pentru rivalii lor de la sud, FC Baia Mare(actualmente o echipă de Liga 2 cu un nume extrem de lung). Mesajul este mai vechi și se referă la dependența de calculator din zilele noastre, resimțită și în tabăra rivalilor deoarece acolo media de vârstă era 18-20 de ani.


3)Cântece
Absolut toate galeriile echipelor care au rivale au și cântece ironizatoare pregătite pentru adversarii lor așa că nu o să insistăm prea mult asupra acestei categorii. Avem pregătit un cântec englezesc, foarte melodios, ca exemplu concret de cântec ironizator. Filmulețul următor este din Anglia și este cântat de fanii lui Liverpool. Cântecul ridiculizeaza fanii lui Chelsea.


4)Coregrafii
Nu exista o umilință mai mare decât o coregrafie care să ironizeze echipa adversă. Fie că este cu cartoane sau prin desfășurarea unei pânze, o coregrafie de acest gen are un efect mult mai mare, dar și necesită mai mult efor. Derby-ul capitalei Cehiei, Slavia Praga-Sparta Praga, este întotdeauna un bun prilej pentru fanii ambelor echipe de a se întrece în obscenități. Limitele sunt depășite meci de meci. Iată aici un exemplu foarte bun, o coregrafie cu două părți a ultrașilor de la Sparta în care pânzele sunt desfășurate pe rând. Veți înțelege cu siguranță ceea ce vrea să reprezinte.


5)Animale și păpuși
Dacă până acum acest articol nu a avut chiar o tentă amuzantă, această categorie este puțin diferită. Aici vă vom arăta o modalitate diferită de ironizare a echipei adverse. Păpușile, în special, sunt destul de frecvente la unele derby-uri din Europa, dar și animalele(vii sau moarte). Spre exemplu, ultrașii echipei FSV Zwickau s-au pregătit cu asemenea lucruri pentru un meci foarte important cu rivalii lor de la Erzerbrige Aue, chiar dacă formația rivală era reprezentată de echipa a 2-a a clubului. Fanii din Red Kaos Zwickau au adus la stadion o păpușă îmbrăcată în culorile rivalilor pe care au spânzurat-o și un cap de porc de la abator, de care a fost legat un fular al adversarilor locali.


Tot aici putem să-i amintim și pe ultrașii americani ai echipei din San Jose care s-au prezentat și ei la un meci cu o păpușă gonflabilă în tricoul adversarilor pe care mai apoi, la fel ca și cei din Zwickau, au spânzurat-o.



6)Capturarea fularelor
În ultima categorie a acestui articol ne întoarcem puțin la termenul de "captură" la care putem adăuga, pe lângă steaguri de gard și fulare sau chiar șepci, tricouri, bluze, hanorace sau alte obiecte cu echipa favorită, pierdute de rivali în diferite moduri. Pe mai toate stadioanele se întâmplă uneori să mai fie arse 1-2 fulare, dar în Germania există unele meciuri unde sunt arse chiar 50 deodată. Vom lua ca exemplu din nou peluza echipei FSV Zwickau care, la un meci mai vechi cu rivalii lor din vecinătate, au dat foc în timpul meciului la o întreagă gamă de fulare ale adversarilor.


Încă un exemplu potrivit aici vine de la vecinii noștri din Moldova, Zimbrul Chișinău care au capturat două fulare de la Dacia Chișinău, echipa rivală din capitală.



Încheiem acest articol prin a vă atrage atenția că aceasta este doar prima parte din colecția de metode de ironizare a echipei rivale pe care o propune blogul jurnal ultras. Vă rugăm să accesați/vizitați în continuare blogul nostru dacă doriți să citiți și partea a 2-a care este încă în lucru. Pentru cei mai nerăbdători vă oferim un indiciu: în partea a doua ne vom întoarce cu alte tipuri de mesaje pe pânză!


3 comentarii:

  1. Foarte bine Metronome. Te asteptam si cu partea a 2-a si sper sa fie la fel de interesanta. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul.Ma bucur ca ati deschis acest blog.Succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articol...Asteptam i urmatoarele parti!!!

    RăspundețiȘtergere